Pitted Keratolysis

Regelmatig krijg ik cliënten in de stoel met pitted keratolysis, dit is makkelijker uit te spreken als “putjeszool” 😜

Pitted keratolysis is een bacteriële infectie waarbij enzymen onder bepaalde omstandigheden, denk hierbij aan zweten en broeien, de hoornlaag aantasten. Het ziet er uit als witte putjes/sponsjes die voornamelijk voorkomen op de voorvoet en de hiel. Dit zijn drukplaatsen waar de eeltlaag doorgaans dik is.
Vaak gaat dit euvel gepaard met zweetvoeten en bijhorende geur.

Het is aan te bevelen overtollig eelt te verwijderen. Maar omdat de aangetaste huid meestal te zacht cq te verweekt en te rubberachtig is kan dit lastig zijn, zelfs voor mij als pedicure 😉
Gelukkig kun je mij hierbij wel helpen, door thuis zelf aan slag te gaan! 💪🏼
Het doel is namelijk om de aangedane huid droger en harder te maken en de bacterie aan te pakken, zodat ik het eelt bij een volgende pedicurebehandeling makkelijker kan weghalen en de bacterie beter te bestrijden is.
Het vergt even wat aanpassingen in je dagelijkse routine en het nodige doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat 😃

Dus heb jij last van pitted keratolyis en/of (stinkende) zweetvoeten en hebben je voeten plus je naaste omgeving 😉 er onder te lijden? Probeer dan eens onderstaand recept van Irma Lugt-Brom die het voor jou in een handig overzicht heeft geplaatst.

 

Even wat extra toelichting:
– Was je voeten dus dagelijks met betadinescrub. Dit is bacterie dodend en te koop bij de betere drogisterijen.
– Smeer je voeten dagelijks in met zinkzalf. Door de zink droogt de huid in. Oké, ik geef toe: het is best wel een gedoe. Je kunt na het insmeren bijvoorbeeld schone oude sokken aantrekken om vlekken te voorkomen.
– Neem een lauw voetenbad van zo’n 10 minuten per keer met daarin 4 simpele goedkope theezakjes. Standaard thee bevat het meeste looizuur en dat droogt de huid in, heeft een reinigende werking en maakt de huid harder.

Het beste resultaat krijg je als je alle beschreven handelingen verricht.
Wissel daarnaast bij voorkeur 2 maal daags je sokken en wissel ook elke dag van schoenen. Schoenen dienen van ademend materiaal te zijn.
Wanneer je de adviezen opvolgt moet het overgaan, in ieder geval de bacterie.
👉🏼 Vind je bovenstaande allemaal te veel gedoe, in mijn praktijk is HFL Dermo Dry te koop wat goed werkt bij zweetvoeten (zie productinfo).
Of vraag je huisarts om bijvoorbeeld fucidin crème of Clindamycine / benzoylperoxide lotion. Blijf je desondanks last houden van natte zweetvoeten is een verwijzing naar de dermatoloog aan te bevelen.

In mijn praktijk heb ik al meerdere mensen terug gezien met goede resultaten. Dit resultaat is er vaak al na één tot twee weken strikt houden aan de gegeven adviezen. Dat is voor mij voldoende motivatie om dit “doe het zelf recept” te promoten.

Succes met de behandeling, je kunt dit! 👊🏼

Mail, app of bel me voor meer informatie en/of een pedicurebehandeling 👣

metYvonne ‘op goede voet’
📧 info@metyvonne.nl
📞 06 14772018
🌐 www.metyvonne.nl

Volg mij op Facebook en/of Instagram