Thuistips

Natuurlijk kun je achterover leunen en mij, als pedicure, al het werk laten doen, maar het beste resultaat bereik je als je ook thuis aan de slag gaat. Bedenk dat alles wat je in weken, maanden, zo niet jaren opspaart (bijvoorbeeld eelt), de pedicure dit meestal niet in één behandeling kan weghalen. 

Wanneer je bijvoorbeeld je voeten dagelijks verzorgd met een goede voetencrème wordt het eelt elastisch en het vochtbalans hersteld, hierdoor kan er tijdens de pedicurebehandeling een beter resultaat worden bereikt.

Naast een regelmatig bezoek aan de professionele pedicure (bij voorkeur bij mij dus 😉 ), is het zoals gezegd aan te bevelen ook thuis je voeten te verzorgen.

Hieronder een aantal tips.

Gebruik voetencrème
Heb je de pech in het bezit te zijn van eelt en/of kloven dan is het verstandig 2 keer daags met een voor jou toepasselijke voetencrème te smeren op met name de voorvoeten, hielen en de zijkant van de grote teen. Hier bevindt zich doorgaans het meeste eelt en ontstaan er kloven.
Ook voor onderhoud is het wijs je voeten dagelijks van een voetencrème te voorzien.

Gebruik nagelriemolie
Smeer je nagelriemen minimaal 2 keer daags in met een goede nagelriemolie. Hierdoor worden en blijven ze zacht en dat voorkomt inscheuren/kloofjes. Het betekent doorgaans ook de stimulatie van gezonde nagelgroei en een goede conditie van de nagels.

Voeten vijlen
Misschien heb je het al eens gemerkt: Eelt ontstaat mede door wrijving. Dus hoe harder je vijlt hoe sneller het eelt teruggroeit. Bedenk dat je ook wat eelt nodig hebt als bescherming. Vijl je voorvoeten en hielen daarom lichtjes met beleid. Eens in de 2 weken is doorgaans voldoende.
Zelf doe ik het altijd met droge voeten, het geeft een “stofwolk” maar je ziet wel wat je doet en je vijl zit niet gelijk vol met “prut” in tegenstelling tot vijlen tijdens of na het douchen. De keuze is natuurlijk geheel aan jou 🙂

Behandelen van schimmelnagels
Ik heb geen vrolijk bericht: Hét middel tegen schimmelnagels bestaat niet. Reken bij aangetaste schimmelnagels op minimaal een jaar en tig flesjes anti schimmelmiddel voordat het eind in zicht is. Zichtbaar resultaat binnen 7 dagen bestaat alleen in reclame. Bij schimmelnagels heb je nooit de garantie dat het gekozen product (al dan niet aangevuld met medicatie via de huisarts) zal werken.  Maar een product zal sowieso niet werken als je niet zeer therapietrouw bent.
Naast een regelmatig bezoek aan de pedicure zul je dus ook thuis aan de slag moeten. Breng 2 keer daags het anti schimmelmiddel aan. Vijl iedere 2 weken de aangetaste nagelplaat lichtjes met een kartonnen wegwerpvijl. Knip vervolgens het gebruikte deel van de vijl af en gooi dit weg.
Wanneer je daarnaast maatregelen neemt door bijvoorbeeld ook al je schoenen regelmatig te behandelen tegen schimmel en je sokken op 60 graden wast, heb je de meeste kans uiteindelijk van de schimmel verlost te worden.

Hieronder een handig overzicht van bovengenoemde tips. Deze hangt ook in mijn praktijkruimte en wordt vaak gefotografeerd door slimme cliënten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagels verzorgen
Zijn je nagels te hard, probeer ze dan te knippen direct na het douchen. Gebruik een goede nagelschaar.
Knip je nagels recht en niet te kort! Bij druk op je nageltop moet je nog net je nagel kunnen voelen. Zo voorkom je dat je nagels gaan ingroeien. Mocht je toch te diep en te ver in de hoeken hebben geknipt en last krijgen van ingroei, neem dan contact met me op en ga vooral niet zelf peuteren.

Gebruik van nagellak
Lak nooit je nagels direct na het douchen, want daarmee vergroot je de kans op (oppervlakkige) schimmelnagels.
Verwijder ’s winters de nagellak van je nagels, gebruik hiervoor een remover zonder aceton. Geef je nagels ook in het voorjaar en zomer regelmatig een lakvrije periode.
Begin bij voorkeur met een basecoat om verkleuring van je nagelplaat te voorkomen.

Voetenbadjes bij ontstekingen
Voorheen gingen we een half uur met onze voeten in een soda- of biotexbadje om bijvoorbeeld een ontsteking eens goed aan de pakken. Tegenwoordig weten we dat dit soort badjes af te raden zijn. Het breekt namelijk de juiste enzymen af, het maakt de huid veels te week en extra kwetsbaar, waardoor bacteriën en andere ongein zoals schimmel nog makkelijker naar binnen kunnen en je zit in je eigen “viezigheid”.
Bij een ontstoken teen kun je het beste 3 maal daags sproeien met de douchekop met lauwwarm water, daarna je voeten droogdeppen en vervolgens kleurloze desinfectans druppelen. Meestal gaat daar de ontsteking van weg. Mocht dit niet gebeuren neem dan contact op met je huisarts voor een antibioticakuur.

👉🏼 Ontstekingen ontstaan vaak door een ingroeiende nagel(punt). Pas wanneer de ontsteking is verminderd kan ik (na verwijzing van de huisarts) de nagelpunt verwijderen.

Bij gezonde voeten kan een voetenbadje van zo’n 10 minuten geen kwaad, geniet er extra van zou ik zeggen.

Tot slot
Vergeet niet je voeten goed af te drogen, ook tussen je tenen.
Gebruik NOOIT likdoornpleisters.

 

 

 

 

 

 

 

 

ℹ In mijn praktijk verkoop ik goede voetverzorgingsproducten. Deze kun je bij me kopen zonder pedicurebehandeling.
Mail, app of bel me voor meer informatie.
Let op! producten worden niet opgestuurd en dienen direct betaald te worden.

Zie: Prijslijst producten

Volg mij op Facebook en/of Instagram