Wratten

Veel mensen geven aan last te hebben van likdoorns, in de praktijk blijkt er dan vaak sprake te zijn van wratten.

Een wrat (verruca) is een goedaardige huidverandering die wordt veroorzaakt door een virus.
Wratten zijn besmettelijk en vooral verweekte of beschadigde huid is hiervoor vatbaar.
Het is verstandig wratten aan te pakken, want naast dat ze zich makkelijk verspreiden kunnen wratten pijnlijk zijn. En zeg nou eerlijk, echt mooi zijn ze ook niet toch?

Je kunt een wrat doorgaans herkennen aan de bloemkoolachtige structuur met daarin soms kleine zwarte puntjes. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien kan een wrat makkelijk bloeden.
Onder de voeten kunnen zowel mozaïekwratten als doornwratten voorkomen. Deze zijn meestal plat.
De mozaïekwrat heeft als kenmerk dat het zich in breedte uitbreidt aan de oppervlakte. Vaak ontstaan er meerdere wratten naast elkaar, net als een mozaïek. In eerste instantie is de oppervlakte wat ruw, na verloop van tijd zal de bovenlaag onder invloed van het lichaamsgewicht vlakker en gladder worden.
De doornwrat groeit niet in de breedte maar juist in de diepte. Door het lichaamsgewicht drukt de wrat als een doorn in de voetzool en kan daardoor zeer pijnlijk zijn. Omdat deze voetzoolwratten vaak bedekt zijn met een laagje eelt lijken ze op een likdoorn.

💡 Met een simpele test is vaak te achterhalen of het een wrat of likdoorn is.
Een wrat doet doorgaans pijn bij zijwaartse druk (samenknijpen tussen duim en wijsvinger).
Een likdoorn doet doorgaans pijn bij rechtstandige druk van bovenaf.

Wanneer er is vastgesteld (bijvoorbeeld door de huisarts) dat het een voetwrat betreft kan de behandeling starten.
Welke methode hiervoor ook wordt gebruikt, de truc is om ervoor te zorgen dat er geen zuurstof meer bij de wrat kan. Ik vind dat je niets of niemand moet laten stikken, maar voor een wrat maak ik graag een uitzondering 😜

👉🏼 voor welke behandeling er ook gekozen wordt, het is altijd raadzaam vooraf door mij de bovenliggende eeltlaag op de wrat te laten verwijderen, zodat het gebruikte middel of methodiek de wrat beter kan bereiken en je meer effect hebt van de behandeling.
Door het verwijderen van het eelt kan de druk worden verlicht. Wanneer er pijnklachten zijn, kan ik de plek ook tijdelijk drukvrij leggen.

Je kunt kiezen uit diverse behandelmethoden, zoals:

• Wrat bevriezen met vloeibare stikstof. Dit kan via de huisarts. De stikstof wordt op de wrat aangebracht en bevriest daarmee de wrat, dit geeft een brandend gevoel en pijn. Er ontstaat daarna meestal een blaar die met een beetje mazzel binnen een week inclusief wrat verdwijnt. Met name als de wrat op de voetzool zit kan dit na behandeling nog lang napijn geven tijdens het lopen en het dragen van schoenen. Zo nodig moet de wrat na twee tot drie weken opnieuw aangestipt worden.

• Wrat behandelen met een anti-wrattentinctuur, te koop bij drogist en apotheek. Volg de gebruiksaanwijzing van het product. Zorg dat je tussendoor de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat afschuurt met een grove wegwerpvijl.

• Wrat laten stikken door het gebruik van duct-tape. Gebruik hiervoor de juiste duct-tape (bijvoorbeeld Powertape van Pattex). Knip de tape met afgeronde hoeken net iets groter dan de wrat op maat. Plak de tape op de wrat en laat het vervolgens 6 dagen zitten. Verwijder de tape en week de wrat in water en schuur vervolgens de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat af met een grove wegwerpvijl. De aansluitende nacht mag je zonder tape naar bed, waarbij je de wrat niet afdekt.
De volgende dag breng je opnieuw duct-tape aan voor 6 dagen en herhaal je de rest van de behandeling zoals hierboven beschreven.

• Wrat laten stikken door het gebruik van blanke lak. Dek de wrat dagelijks af met een laagje blanke lak, na 2 of 3 dagen haal je de laagjes eraf en begin weer opnieuw. Zorg dat je tussendoor de hoornlaag zoveel mogelijk van de wrat afschuurt met een grove wegwerpvijl.

• Wrat insmeren met cream op basis van zinkoxide en zinktabletten slikken. Een tekort aan het mineraal zink kan de oorzaak zijn van het ontstaan van wratten.
Door het dagelijks slikken van een supplement met zink en de wrat in te smeren met zinkoxide pak je de wrat van binnen en buiten aan. Zink cream droogt in en helpt daarmee de wrat te laten verdwijnen
👉🏼 In mijn praktijk is HFL Dermazink cream te koop.

👉🏼 Ben je extra gevoelig voor besmetting van wratten? Loop je veel op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes? In mijn praktijk verkoop ik op aanvraag Prontoman Plegeschaum.
Hiermee leg je vooraf een beschermlaag op je voetzolen.
Deze schuim is ook handig tijdens vakanties en ter voorkoming van schimmelinfecties.

Mail, app of bel me voor een pedicurebehandeling 👣

metYvonne ‘op goede voet’
📧 info@metyvonne.nl
📞 06 14772018
🌐 www.metyvonne.nl

Volg mij op Facebook en/of Instagram